top of page
voor wie en wat is

voor wie?

​

Meer aandacht hebben voor wat je doet of beleeft terwijl je het doet of beleeft, wat kan dat voor je betekenen?

​

minder stress

meer veerkracht

meer rust & balans

meer genieten in het hier & nu
 

Moeilijke momenten en ervaringen zijn meestal de oorzaak van stress. Het is een reactie op bijvoorbeeld (te) hoge verwachtingen, grenzen die overschreden worden, prestatiedruk, verdriet, verandering of … vul maar in. Stressreacties uiten zich in  klachten zoals slapeloosheid, piekeren, negatieve gedachten of patronen, angsten, pijn, (over)vermoeidheid, burn-out, minder aandacht of focus hebben of je niet echt gelukkig voelen.

Herken je iets in deze voorbeelden en wil je​

  • Iets veranderen aan hoe je omgaat met moeilijke momenten & stress

  • Ontdekken wat meer aandacht voor je hoofd, lichaam & gevoel kan doen

  • Bewuster met pieken & dalen omgaan

  • Meer aanwezigheid genieten in het moment

  • Of, gewoon iets positiefs voor jezelf doen?

Dan is deze training iets voor jou.

wat is mbsr?

In het leven kan het soms voelen alsof je tegen de stroom inzwemt of, dat je er juist door mee wordt gesleurd. Dat gevoel herken je vast ook, maar wat kun je dan het beste doen?

You can't stop the waves, but you can learn to surf. 


Deze uitspraak van Jon Kabat-Zinn de bedenker van Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR), is een mooie metafoor voor wat deze training je kan bieden: inzichten en tools om bewuster om te gaan met de pieken en dalen van het leven, maar ook om bewuster te genieten van de alledaagse momenten waar ons leven vol van is.

​

MBSR is in 1979 geïntroduceerd door Kabat-Zinn en was de voorloper en basis van Mindfulness trainingen in het Westen. De training is veelvuldig klinisch onderzocht en inmiddels breed geaccepteerd als bewezen methode om anders (bewuster) met stress om te gaan. De training wordt daarom ook vergoed door sommige zorgverzekeraars, of door de werkgever uit het persoonlijk ontwikkel budget.

In het kort komt het neer op een training voor je ‘mind’. Het is vergelijkbaar met wat we voor onze ‘body’ al vaak doen. Het sporten of trainen om fysieke conditie en spierkracht te verbeteren, of het beoefenen van yoga om souplesse, evenwicht en kracht te ontwikkelen. Zo kun je ook je mind trainen met als effect dat je minder stress en meer veerkracht, bewustheid en rust ervaart in het hier en nu. Wat deze vormen van training ook gemeen hebben: ze vragen om motivatie, doorzettingsvermogen en oefenen om vaardiger te worden. 

positieve effecten

positieve effecten

Uit onderzoek is gebleken dat deelnemers aan de training na afloop en nog jaren na de training, verbetering ervaren in met name:

  • Eerder herkennen van stresssignalen (vanuit je geest, lijf en emotie)

  • Bewust worden van (negatieve) routines en patronen

  • Herkennen en respecteren van eigen grenzen

  • Betere/andere keuzes kunnen maken

  • Omgaan met moeilijke emoties, situaties en pijn met meer veerkracht

  • Bewuster aanwezig zijn en meer kunnen genieten van wat zich aandient in het hier en nu

  • Meer rust en balans ervaren

De training kan er niet voor zorgen dat moeilijkheden of problemen verdwijnen. Het geeft je wel handvatten en vaardigheden om met deze stressveroorzakers om te gaan. Vergelijkbaar met surfen op golven, in plaats van er tegen in te zwemmen of er door meegesleurd worden.

bottom of page